Vad är vinterdäck?

Vinterdäck kan vara antingen dubbade eller odubbade (friktionsdäck). Vilken sort som passar just dig bäst beror på vilka förhållanden som råder där du oftast kör din bil på vintern.

Förutom att spårdjupen på dina vinterdäck ska vara minst 3 mm är gummiblandningen anpassad för vinterklimatet för bästa köregenskaper i dubbfria friktionsdäck.

Även om det är tillåtet att köra med friktionsdäck på sommaren är det alltså inget att rekommendera.

Observera att för dubbade och odubbade vinterdäck gäller andra rekommendationer och regler när det gäller vilket hastighetsindex som däcken behöver ha. För vinterdäck räcker det att däcken är dimensionerade för en högsta hastighet av minst 160 km/tim, hastighetsindex Q.

På fordon får inte användas både dubbade och odubbade däck. Antalet dubbar i dubbade däck får inte skilja mer än 25 % jämfört med det däck på fordonet som har det största antalet dubbar.

Vi på DÄCK365 säljer bara vinterdäck som finns med på listan över vinterdäck från STRO (Scandinavian Tire and Rim Organization).

Hela listan hittar du här

Dubbdäck eller dubbfria friktionsdäck?

När man skall välja vinterdäck finns det flera olika valmöjligheter. Det finns 3 typer av vinterdäck: dubbdäck, dubbfria friktionsdäck för nordiska förhållanden och dubbfria friktionsdäck för mellaneruipeiska förhållanden. STRO, The Scandinavian Tire & Rim Organization, har tagit fram data som bland annat visar följande:

  • På våt is har dubbdäck något bättre egenskaper än dubbfria däck för nordiska förhållanden.
  • På rå is och hård snö har dubbade däck och dubbfria däck likvärdiga egenskaper för nordiska förhållanden.
  • På lös snö har dubbfria däck något bättre egenskaper än dubbdäck.
Underlag Dubbdäck Dubbfria vinterdäck
För nordiska förhållanden För europeiska förhållanden
Våt is ***** **** **
Rå is ***** ***** ***
Hård snö **** **** ***
Lös snö **** ***** ***
Våt asfalt *** ** *****
Torr asfalt **** *** *****
Stabilitet *** ** *****
Komfort **** ***** ****
Ljudnivå *** ***** *****

STRO's information om val av vinterdäck