Året runt däck eller allrounddäck

Året runt däck eller allrounddäck kallas normalt de däck som ska fungera året runt. Till vårt nordiska klimat finns det i praktiken inga däck som är bra både på vintern och på sommarn. Därför kan vi inte med gott samvete kategorisera något däck som året runt däck. Våra konkurrenter som har denna kategori brukar lista vinterdäck utan dubb som året runt däck. Tyvärr är det så att dessa inte alltid är godkända som vinterdäck i Sverige. Däck utan dubb som har tillräckliga vinteregenskaper för att bli godkända som vinterdäck är inte säkra på sommarväglag, detta beror på att dessa har annan gummiblandning och mönster.

VTI (Statens väg och transportforskningsinstitut) publicerade 2015 rapporten Jämförelse av vinter- och sommardäck på barmark sommartid. "Sammantaget så konstaterar forskarna att skillnaden i väggrepp är signifikant mellan de testade sommar- och vinterdäcken, både när det gäller broms- och styrprestanda. Det är svårt att uppskatta vilken betydelse denna skillnad har på trafiksäkerheten. Dock så har teoretiska riskanalyser indikerat ökade risker vid användning av vinterdäck för ett antal olyckstyper där bromsprestanda är viktig. Studier av dödsolyckor indikerar också att odubbade vinterdäck är överrepresenterade i olycksstatistiken. Rådet till konsument måste därför bli att alltid använda sommardäck sommartid".

Bra billiga året runt däck

Som förklarat ovan så finns det inga däck som är bra hela året för våra förhållande och om det hade funnits så hade dessa inte varit billiga. Vår rekommendation är därför, sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern!