Byte till vinterdäck och dubbdäck - Datum 2023

Det är trevligt att bo i ett land med årstider men med dessa skiftningar följer också däckbyten för att anpassa bilarna till väglaget. Vilka datum som gäller för byte till vinterdäck 2023 ska vi titta närmare på här samt vilka typer av vinterdäck det finns.

Vilka datum för vinterdäck gäller?

Transportstyrelsen har satt upp specifika datum när det är dags att byta ut sommardäcken mot vinterdäck, och vilka datum som gäller för dubbdäck. Dock gäller det främst att se till väglaget och vädret där du bor – om det redan har blivit eller är vinterväglag där du är bosatt, behöver vinterdäcken monteras på. Vänta inte för länge med att byta till vinterdäck!

Vinterdäck datum 2023

De datum som Transportstyrelsen har satt upp som krav på att ha vinterdäck är 1 december 2023 - 31 mars 2024. Det kan dock vara som så att du måste byta innan 1 december om det redan har blivit vinterväglag där du befinner dig. 

Dubbdäck datum 2023

Om du kör med dubbdäck är det bra att veta att dessa har ett längre spann gällande datum. Du får använda dubbdäck från 1 oktober 2023 till 15 april 2024. Dock kan du tänja på datumen även här om vinterväglaget skulle komma fortare eller hålla i sig längre.

Krav på vinterdäck 1 december till 31 mars.
Dubbdäck är tillåtna 1 oktober till 15 april.

Skillnaden mellan friktionsdäck och dubbdäck

Det finns två typer av vinterdäck – friktionsdäck och dubbdäck. Friktionsdäcken är vinterdäck utan dubbar. Mer information om vinterdäck samt skillnaden mellan dubbdäck, nordiska och europeiska friktionsdäck finner du här.

Vad anses som vinterväglag?

Vinterväglag räknas till is, snömodd, snö eller frost och kan uppkomma vid lite olika tidpunkter i Sverige eftersom vårt land är så avlångt. Det räcker med att det råder vinterväglag på vissa delar av vägarna för att betraktas som sådant. 

Var kan man byta däck?

Ett däckbyte kan göras på egen hand om du har nödvändiga kunskaper och verktyg. Du kan naturligtvis också vända dig till en verkstad eller bilservice för hjälp. Det brukar inte kosta mer än några hundralappar för att få det utfört.