Byta till sommardäck, datum 2024

När våren börjar anlända är det många som ser fram emot att få byta ut vinterdäcken mot sommardäck. Frågan är då, vilket datum är det som gäller för skiftet? Många frågar sig också hur de på smidigt sätt byter hjul på sin bil. Det ska vi självklart ge svar på!

När får man börja byta till sommardäck?

Om det är vinterväglag ska du vänta med att skifta tills efter den 31 mars, säger lagen om vinterdäck. Samtidigt är det tillåtet att köra omkring med dubbdäck ända tills den 15 april. Dock kan säsongen förlängas om det fortfarande är vinter. Du kan också behålla vinterdäcken på om du ska åka någonstans där det fortfarande är eller befaras bli vinterväglag.

Sommardäck datum 2024:

  • Du kan byta till sommardäck efter den 31 mars
  • Dubbdäck är tillåtet till och med den 15 april
  • Vinterväglag kan förlänga säsongen

Håller dina sommardäck måttet?

Innan du skiftar dina däck för säsongen är det bra att göra en egen liten besiktning av dem. De måste vara i ett gott skick för att du ska kunna känna dig säker på vägen. En viktig punkt är däckens mönsterdjup, som enligt lag måste vara minst 1.6 mm på sommardäck. Är det inte mycket mer kvar än så bör du skaffa nya däck.

Det handlar förstås inte enbart om att ligga på rätt sida om lagen, utan framförallt att inte utgöra en fara i trafiken för sig själv eller andra. Mönsterdjupet har nämligen med sådana aspekter som vattenplaning att göra och har du ett dåligt mönsterdjup är risken för vattenplaning större. Undersök inte bara ett av däcken. Du bör utföra mätning på samtliga sommardäck eftersom slitaget kan vara ojämnt.

Glöm inte att kontroller dina fälgar. Hjulet utgörs som bekant inte enbart av däcket, utan här spelar förstås fälgen en stor roll. Kanske är det dags att ge bilen ett lyft med nya fina aluminiumfälgar, om du har tid så rekommenderar vi dig att kolla på vårt sortiment av fälgar.

Skifta hjul själv

Hjulskifte är ett relativt tungt arbete som många lämnar bort till sin däckverkstad. Har du dock rätt utrustning behöver det inte vara så komplicerat. Med en vanlig garagedomkraft kommer du långt och en sådan tar inte så mycket plats i anspråk.

Har du flera bilar att skifta däck på kan det vara värt att införskaffa en maskin, en så kallad mutterdragare, för att avlägsna bultarna. Är din bil försedd med låsbara hjulbultar bör du innan skiftet förvissa dig om att du har den tillhörande adaptern inom räckhåll.

Tänk också på att avlägsna den ytliga rost som bildas bakom fälgen, det är den som gör att hjulet ibland kan sitta fast trots att bultarna skruvats av. Om du känner dig det minsta osäker på om du har rätt kunskap för att byta själv så bör du anlita en fackman.

Passa på att låta en expert kontrollera ifall din bil drar snett vid körning eller beter sig på annat vis som kan göra att bilen går i obalans. Detta eftersom hur bilens kör påverkar däckens livslängd. Se också till att du kollar lufttrycket i sommardäcken efter varje skifte så att det överensstämmer med det värde som står angivet i instruktionsboken.